tiistai 16. heinäkuuta 2013

Ystäväni Rasputin

Kotimaista kirjallisuutta välillä, Juha-Pekka Koskinen taitaa olla ihan uusi tuttavuus. En ainakaan muista hänen kirjojaan aiemmin lukeneeni. Koskinen kirjoittaa fiktiota, mutta kirjat perustuvat historiallisiin henkilöihin. Tämä kirja siis Rasputinin elämään. Tarinan kertojana on orpopoika, jonka Rasputin ottaa kasvatikseen Jerusalemin matkallaan. Pojan äiti on kuollessaan ennustanut, että pojasta tulee uusi Kristus, jos hän elää hurskaasti. Kirjassa annetaankin ymmärtää, että pojalla on yliluonnollisia kykyjä. Kykyjä joita Rasputin käyttää hyväkseen.

Kirjassa kuvataan Rasputinin elämää Venäjän hovissa, ja hänen suhdettaan keisariperheeseen. Orpopoika kulkee hänen mukanaan, ja tutustuu myös keisarilliseen perheeseen. Poika ihastuu ruhtinatar Anastasiaan. Mitä vanhemmaksi poika tulee, sitä enemmän hän alkaa epäillä Rasputinin motiiveja ja uskoa. Hurskaana eläminen on Rasputinin kanssa varsin vaikeaa. Viinaa ja naisia on jatkuvasti tarjolla. Poika joutuu myös tahtomattaan mukaan poliittisiin juonitteluihin. Kirjassa ei oikeastaan oteta kantaa Rasputinin hahmoon sinällään, vaan keskitytään tarinaan. Lukijalle itselleen annetaan mahdollisuus muodostaa oma mielipiteensä.

Kirja on hyvin kirjoitettu, ja loppuratkaisu on yllättävä. Kiinnostava tuttavuus tämä Koskinen siis. Seuraavaksi aionkin lukea kirjoittajan teoksen Paholaisen vasara.

Susku antaa kirjalle ****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti