torstai 17. kesäkuuta 2010

Puhdistus

Sofi Oksasen usealla kirjallisuuspalkinnolla palkittu kirja. Olen lukenut kaikki Oksasen kirjat. Puhdistusta aloin lukea ajat sitten, mutta jouduin palauttamaan sen kesken kirjastoon, siitä kun oli lukuisia varauksia. Nyt lainasin äänikirjaversion ja ehdin hyvin kuunnella muiden hommien ohella.

Kirja kertoo kahden eri-ikäisen naisen tarinan aina 1940-luvulta 1990-luvun alkuun. Nämä naiset ovat Alide ja Sara. Alide on jo vanha nainen. Hän on elänyt Neuvostovalloituksen ajan Virossa ja kokenut agenttien kuulostelut ja kidutukset. Kuitenkin hän on mennyt naimisiin kommunistimiehen kanssa. Nyt Alide ei pelkää mitään ei edes kylän poikia, jotka terrorisoivat hänen kotiaan. Sara on nuori nainen, joka on houkuteltu kotoaan Vladivostokista töihin Eurooppaan ja pakotettu seksityöläiseksi. Sara karkaa ja näiden kahden naisen tiet kohtaavat. Heillä on enemmän yhteistä kuin he uskovatkaan.

Oksasen kirjan teemat ovat jälleen naisten hyväksikäyttö ja heihin kohdistuva väkivalta. Ilmiöt, jotka eivät ole sidotut aikaan eivätkä paikkaan. Kirjassa kuvataan myös kokonaiseen kansaan kohdistuvaa terroria. Surullisinta kirjassa on ehkä kuitenkin onneton rakkaustarina. Aliden tuskainen rakkaus siskonsa mieheen, rakkaus jonka takia hän on valmis tekemään mitä tahansa.

Niinkuin monesti ennenkin tunnen itseni vähän yksinkertaiseksi, kun en osaa erottaa kirjan kaikkia tasoja. Enkä osaa ehkä tarpeeksi kirjaa arvostaa. Ihan hyvä lukukokemus silti. Kirjaan oli myös hauskasti osattu yhditää arkisia asioita, kuten "säilöntäohjeita".

Susku antaa kirjalle ****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti