maanantai 28. kesäkuuta 2010

Ehtoollisen salat

Jälleen yksi katoliseen kirkkoon ja siihen liittyvään aihepiiriin kuuluva teos. Siis genreä Da Vici-koodi jatkaen. Mutta tästä kirjasta kyllä pidin erityisesti, sen verran erilailainen lähestymistapa siinä oli. Lieneekö asiaan vaikuttanut kirjan alku, joka kovasti muistutti rakkaan Sinuheni alkua. Vanha mies autiossa ympäristössä, muistelee elämäänsä. Hieno aloitus siis.

Kirja sijoittuu 1400-luvun Milanoon, eikä nykyaikaan. Sekin oli minusta positiivista vaihtelua. Kirjan päähenkilö on isä Leyre, joka toimii Roomassa inkvisiittion salaisella osastolla, joka tutkii salakirjoituksia ja etsii kerettiläisyyttä. Vatikaaniin alkaa saapua kirjeitä salaperäiseltä Ennustajalta, joka haluaa paljastaa Milanossa rehottavan kerettiläisyyden ja erityisesti salaisen sanoman mestari Leonardo Da Vincin teoksessa Viimeinen ehtoollinen.

Isä Leyre lähetetään Milanoon, ottamaan selvää kuka Ennustaja on ja mikä viesti Ehtoolliseen on kätketty. Isä Leyren tutkimukset eivät juuri edisty, mutta moni muukin on innokas ratkaisemaan arvoitukset. Juonen käänteissä on mukana niin Vatikaanin valta kuin maailman politiikkakin. Myös kerettiläinen kataariuskonto on vahvasti läsnä. Luostarin munkkeja kuolee, tässä kirjasta tulee mieleen Econ; Ruusun nimi. Lopuksi ainakin osa Ehtoollisen viestistä selviää ja Ennustaja paljastuu sekä isä Leyre joutuu tahtomattaan tutustumaan kataareihin. Lopulta Leonardon teos valmistuu ja valaisee monen ihmisen elämän, myös isä Leyren. Loppu jää jotenkin lyhyeksi.

Isä Leyre omistaa lopun elämäänsä etsinnälle, ja on hyvin lähellä, mutta ei kuitenkaan etsimäänsä ennen kuolemaansa löydä. Kirjan keskiössä on siis Viimeinen ehtoollinen, ja siihen liittyvät mysteerit. Koska kyseessä on aito teos, oli kirjan edetessä mukava vilkuilla kirjan kuvaa. Kiinnostavia olivat myös kuvaukset erilaisista taiteen keinoista välittää salaisia sanomia. Suurin osa kirjassa mainituista henkilöistäkin ovat aitoja historiallisia henkilöitä, joten sekin oli mukava "mauste" kirjan kerronnassa. Kaiken kaikkiaan tosi mahtava kirja.

Susku antaa kirjalle ****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti