sunnuntai 18. heinäkuuta 2010

Frankenstein

Kauhuklassikko, jota en ainakaan muistaakseni ole aikaisemmin lukenut. Enkä lukenut nytkään, vaan kuuntelin. Tässä ajassa luettuna kirja on jopa humoristisen pateettinen. Naiset ovat hauraita ja herkkiä, miehet urhollisia ja kirkasotsaisia. Tähän vastakohtana hirviö toimii oikein hyvin. Hän on kammottava, raaka tappaja. Tosin kirjassa usein viitataan hirviön karmaisevaan ulkonäköön ja sehän ei tosiaan ole hirviön itsensä vika. Sympatiani kallistuvat tosiaan melkein enemmän hirviön puoleen. Ehkä kirjassa on pohjimmiltaan tarkoitus asettaa epäilyksen alaiseksi ihmisen kaikkivoipaisuus. Uudet tieteen saavutukset, eivät välttämättä ole ihmiskunnalle vain eduksi, eikä niitä osata käyttää hyvään.

Kirja siis kertoo tarinan nuoresta miehestä, joka lähtee opiskelemaan ja innostuu luonnontieteistä. Vähän epäselväksi jää syy miksi hän päättää luoda hirviön. Ehkä hän vain haluaa osoittaa sen ihmisen yllemmyyden, tieteen saavutusten valossa ihminen on jo Jumalan kaltainen ja pystyy luomaan uutta elämää. Hän onnistuu hankkeessaan, mutta katuu katkerasti ja hylkää olennon. Hirviö etsiytyy metsiin ja lopulta erään pienen torpan vajaan piilottelemaan. Hirviö tekee köyhän torpan asukkaille palveluksia, mutta kun hän etsii ystävyyttä, hänet ajetaan pois.

Hirviö katkeroituu ja päättää kostaa luojalleen. Etsii tämän käsiinsä ja tappaa hänen pikkuveljensä. Syytön tyttö hirtetään tästä rikoksesta. Hirviö vaatii luojaansa tekemään hänelle morsiamen, jonka kanssa hirviö voisi jakaa hyljeksityn elämänsä. Nuori mies kieltäytyy ja hirviö surmaa hääyönä nuoren miehen vaimon. Hirviön luoja vannoo tappavansa luomuksensa ja jäljittää tätä jäämerelle saakka. Varmalta paleltumiskuolemalta tämän takaa-ajajan pelastaa toinen yhtä kiihkeä nuori mies. Tämä nuori mies on päättänyt löytää vesireitin jäämeren läpi ja suhtautuu asiaansa yhtä intomielisesti kuin aikanaan kostaja hirviön luomiseen.

Tarinan kertookin juuri tämä nuori kapteeni. Tarina on rakennettu kirjeiden muotoon, jotka hän lähettää siskolleen. Hirviön luoja saa nuoren kapteenin ymmärtämään ettei ihminen ole kaikkivoipainen ja mitkä kauheat seuraukset voivat ylpeydestä olla. Hirviön luoja kuolee ja hirviö jätettyään hyvästit hyppää jäiseen mereen. Nuori kapteeni antaa periksi ja suunnistaa kotiin. Mukavaa vaihtelua tämä teos.

Susku antaa kirjalle ***

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti