tiistai 27. heinäkuuta 2010

Triptyykki

Karin Slaughter on aloittanut uuden Atlanta-sarjan, joista tämä Triptyykki on ensimmäinen. Olen lukenut Slaughterin kirjoja parikin kappaletta, mutta en koko edellistä sarjaa. Aikaisemmista kirjoista pidin kyllä enemmän. Triptyykki eteni jotenkin turhan hitaalla tempolla. Kirjan nimi Triptyykki viittaa erääseen tauluun, mutta se ei ole mitenkään ratkaiseva, joten kirjan nimi ei oikein toimi. Tosin ehkä se kuvaa sitä, että koskaan ei voi tietää mitä ihmisen mielessä liikkuu, kun näkee vain ulkokuoren.

Kirjan päähenkilöitä ovat erikoisagentti Will Trent, etsivä Michael Ormewood, tuomittu murhaaja/pedofiili John Shelley ja naisetsivä Angie. Atlantassa ja sen ympäristössä murhataan naisia julmalla tavalla, erikoisinta tapauksissa on se, että naisten kieli purraan irti. Sadistinen sarjamurhaaja on liikkeellä. Will Trent komennetaan Michael Ormwoodin avuksi juttua tutkimaan. John Shelley on vapautunut vankilasta kärsittyään 20 vuoden tuomion nuoren tytön raa-asta murhasta. John oli tuolloin vain 16 vuotias ja tietää olevansa syytön. Angie toimii siveyspoliisissa ja esittää työkseen prostituoitua.

Näiden neljän tiet kohtaavat. John yrittää pinnistellä eteenpäin vankilan jälkeisessä elämässä. Hän on yksinäinen ja halveksittu. Kirjassa kuvataan hyvin miten Amerikassa kohdellaan vankilasta vapautuneita, miten heidän elämänsä on äärimmäisen hankalaa. Angiessa hän löytää ihmisen, jolle voi puhua. John huomaa, että joku on "varastanut" hänen identiteettinsä.

Kun selviää kuka John haluaa kostaa. Kyseessä on sama henkilö, joka lavasti Johnin syylliseksi murhaan. Sama sadisti, joka Atlantan kaduilla tappaa. Juoni on oikeastaan aika ennalta arvattava, vähän Amerikkalaisten poliisisarjojen tyyppinen. Tosin täytyy myöntää, että tappajan henkilöllisyys on yllätys. Aika jännä juttu, miten ensin jostain kirjan hahmosta pitää ja häntä säälii. Totuus kun paljastuu hahmoa alkaa inhota, eikä enää muista sympaattisia piirteitä.
Kirjassa on myös paljon kurjuutta; Will ja Angie ovat molemmat viettäneet lapsuutensa orpokodissa ja sijaiskodeissa, heidän suhteensa alkaa siis jo lapsuuden ajoilta. Johnin vankila-aika on karmeaa luettavaa. Kirjassa liikutaan lähes pelkästää huono-osaisten maailmassa. Ihan luettava kirja.

Susku antaa kirjalle ***

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti