torstai 5. elokuuta 2010

Petturin merkki

Kolmas ja viimeinen suomennettu Goméz-Juradon kirja. Tästä kirjasta pidin vähiten. Tällä kertaa kirjan tapahtumat sijoittuvat pääasiassa II Maailman sodan aikaan. Jälleen on kyseessä reliikki, mutta hieman erilainen sellainen. Kyseessä on natsien ainutlaatuinen kunniamerkki. Tässä kirjassa on myöskin selvä rakkaustarina, nuoren saksalaisen pojan ja juutalaisen tytön välillä. Kirja alkaa myrskyävällä merellä, kun pieneen kalastusalukseen poimitaan mukaan omituinen, haaksirikon kärsinyt saksalainen seurue. Alku koukuttaa hyvin. Miten he ovat joutuneet merelle, ketä he ovat ja mikä on erikoinen kultaesine, jonka kalastusaluksen kapteeni saa palkkioksi.

Kirjan päähenkilöt ovat siis nuori poika ja tyttö. Poika asuu äitinsä kanssa tätinsä luona. Täti on nainut rikkaan aatelismiehen ja hänellä on kaksi poikaa. Tädin talossa äiti ja poika ovat palvelijoiden tai lähinnä orjien asemassa. Heitä kohdellaan todella huonosti. Kaikki juontaa juurensa pojan isän kuolemaan, jossa on jotain salaperäistä. Kukaan ei kuitenkaan suostu kertomaan mitään, kaikkein vähiten pojan äiti. Serkuista vanhempi on pojan ainoa ystävä talossa, mutta taisteltuaan sodassa, hän ei ole enää entisensä. Nuorempi serkku vihaa poikaa ja rääkkää häntä tovereineen jatkuvasti. Pojasta tulee nuori mies ja hän voittaa tappelun serkkuaan vastaan, aiheuttaen serkulle pahan ruumiinvamman,  tämä seurauksena äiti ja poika karkoitetaan talosta.

Nuori mies löytää töitä ja uuden kodin itselleen ja äidilleen. Nuori juutalaistyttö on kasvanut rikkaassa perheessä, veljensä kanssa. Isä hemmottelee lapsia, koska näiden äiti on kuollut. Nuorten tiet kohtaavat ja he rakastuvat. He eivät kuitenkaan kovin usein tapaa. Poika on päättänyt selvittää, mitä hänen isälleen tapahtui, mutta se on hyvin vaikeaa. Kukaan ei kerro mitään, eikä keneenkään voi luottaa. Natsiliike alkaa nousta ja nuori paroni, pojan serkku löytää itselleen tarpeeksi väkivaltaista seuraa. Hän on erittäin väkivaltainen ja nousee nopeasti hierarkkiassa. Nuorella miehellä ei ole enää kuin yksi johtolanka, yksi nimi, jota hän voi seurata saadakseen selville isänsä kohtalon. Äiti murhataan, ennen kuin hän ehtii paljastaa totuuden.

Nuori mies lähtee Afrikkaan etsimään miestä, joka voi kertoa kaiken. Hän viipyy siellä vuosia ja sillä aikaa natsin ovat ottaneet vallan Saksassa. Nuori paroni on soluttautunut Vapaamuurareiden joukkoon ja paljastaa seuran jäseniä natseille. Lopulta nuori mies löytää etsimänsä miehen  Saksasta ja salaisuudet selviävät. Kyseessä on aarre, jota kaikki havittelevat. Eikä nuoren miehen isäkään ole mikään sankari, vaan tehnyt pahoja tekoja hänkin.

Nuori juutalaisnainen on lähetetty keskitysleirille ja nuori mies pelastaa hänet. Pelastussuunnitelma vaatii äärimmäisiä tekoja. Nuori paroni saa itseltään Hitleriltä kunniamerkin, jota ei ehdi edes nähdä. Kirja päättyy nuoren parin pakomatkaan Saksasta.

Ihan luettava ja mielenkiintoinen kirja, mutta pidin tosiaan aikaisemmista enemmän. II Maailmansota on kiinnostava historian osa-alue, mutta olen aina ollut enemmän kiinnostunut varhaisemmasta historiasta. Tähän kirjaan kirjailija ei ollut saanut sellaista mystiikkaa kuin edellisiin. Kerronta oli toki sujuvaa, eikä tässäkään ehtinyt kyllästyä.

Susku antaa kirjalle ***


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti