maanantai 9. elokuuta 2010

Ajattoman kaupungin varjot

Nyt on teemana Barcelonan historia, tämä on ensimmäinen kirja jonka sain loppuun. Enrique Morielin Ajattoman kaupungin varjot oli ihan mielenkiintoinen kirja. Luin sen yhdessä viikonlopussa. Ei kuitenkaan nouse suosikkieni joukkoon. Jotenkin sekava tämä kirja oli.

Kirjan tarina on tarina miehestä, jolla on jo syntyessään aikuisen miehen kasvot. Miehestä joka ei vanhene koskaan eli vampyyristä. Tämä on aikuisten vampyyritarina, joten vampyyrin kykyjä ei korosteta. Vain iättömyys on tässä kirjassa tärkeää. Vampyyrin tarinan vierellä kulkee tarina Barcelonan kaupungin historiasta. Kirjassa kuvataan myös nykyaikaa, nuoren naishistorioitsijan silmin. Martha haluaa selvittää sukunsa, erityisesti sukunsa naisten tarinoita. Vampyyri syntyy porton poikana, isästä ei ole tarkempaa tietoa. Tarina kuljettaa meidät vampyyrin mukana 1400-luvulta tähän päivään. Kirjassa esiintyy myös toinen vampyyri Toinen, joka yrittää tappaa tarinan päähenkilön heti vastasyntyneenä. Marthaa puolestaan auttaa katolinen pappi isä Olivede. Marthalle selviää suvustaan ainakin se, että he ovat aina olleet toisinajattelijoita tai no ylipäänsä ajattelijoita.

Ensin täytyy mainita, että vampyyrin tarinassa ja nykypäivään sijoittuvassa Marthan tarinassa käytettiin erilaisia kirjasimia. Tämä toimi aika hyvin. Tarinassa oli kuitenkin liikaa Barcelonan historiaa minun makuuni. Lähes joka sivulla selvitettiin katujen ja rakennusten historiaa ja mitä samalla paikalla on aikaisemmin sijainnut. Vampyyrin tarinat eri aikakausilta jäivät jotenkin keskeneräisiksi. Itse asiassa koko kirja jäi keskeneräiseksi. Lopussa ei selvitetty oikeastaan mitään. Itse pidän selkeistä lopuista enemmän. Ehkä lopun oli tarkoitus ilmentää juuri sitä ajattomuutta. Kirjassa on keskeisenä teemana myös Jumalan ja paholaisen olemus, luomistyö ja usko. Jos ymmärsin oikein isä Olivede ei ehkä olekkaan sitä miltä näyttää ja vampyyri Toinen on kiihkouskovainen. Kirjassa vampyyrit ymmärretään paholaisen lapsina. Kaiken kaikkiaan tämä kirja oli pettymys, erityisesti loppuratkaisu, tai siis loppuratkaisun puute. Liikaa asioita jää selvittämättä.

Susku antaa kirjalle ***

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti