sunnuntai 8. elokuuta 2010

Hieroglyfien salaisuus

Christian Jacq on kirjoittanut koko joukon Egyptiin sijoittuvia ja egyptologiaan liittyviä kirjoja. Yhden sarjan aloitin, mutta en oikein tykännyt. Jonkun yksittäisen olen lukenut. Tämä on ollut itsellä pokkarina jo vaikka kuinka kauan. Nyt otin sen rannalle mukaan ja innostuin lukemaan loppuun saakka.

Kirja kertoo egyptologi Champollionista, nuoresta miehestä joka ratkaisi hieroglyfien arvoituksen. Kirja on fiktiivinen, vaikka perustuu tositapahtumiin. Tuohon aikaan egyptologia oli vasta nouseva tiede. Egyptissä oli paljon haudanryöstäjiä, salakuljettajia ja aarteiden pimeää myyntiä. Toiset halusivat teollistaa Egyptin, välittämättä historiallisista monumenteista. Siksi monet tahot vastustivat egyptologiaa tieteenä ja löytöjen järjestelmällistä kartoitusta. Champollionilla on vastustajia myös muiden tutkijoiden joukossa.

Champpollion saa kootuksi retkikunnan ja pääsee rakastamaansa Egyptiin. Hän suhteutuu egyptiin ja egyptologiaan intohimoisesti. Retkikunnalla on jatkuvasti vastoinkäymisiä eikä monilta kuolemantapauksiltakaan vältytä. Retkikuntaan kuuluu paikallisia, tiedemiehiä ja salaperäinen englantilainen lady. Kehen Champpollion voi luottaa, kuka on vakooja ja kuka yrittää sabotoida koko retken. Retkikunnan matkaa seuraa myös mystinen profeetta, mies jolla olisi vastaukset moniin kysymyksiin.

Kirjassa kuvataan hienosti retkikunnan matka Kairosta aina Nubiaan saakka. Matkan varrella nähdään paikallista elämää ja tutkitaan monia upeita paikkoja ja monumentteja. Lopulta Champollion ratkaisee lopullisesti hieroglyfien arvoituksen ja on yhtä Egyptin sielun kanssa.

Pidin kirjasta ehkä eniten siksi, että siinä kuvattiin niin monia paikkoja, jotka olen itsekin nähnyt. Upposin tunnelmaan ja "Egypti-kuume" nousi jälleen. Kirja oli hyvin kirjoitettu, eikä siinä kuitenkaan menty liian tieteelliselle tasolle. Tosin välilllä häiritsi se, että retkikunnan tutkimukset jäivät hyvin pinnallisiksi. Tämän  teoksen perusteella voisin yrittää lukea lisää Jacqin kirjoja.

Susku antaa kirjalle ****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti