lauantai 18. kesäkuuta 2011

Vampyyri

John Polidori; Vampyyri. Pieni sievä kirjanen, jonka lukemiseen sain vinkin kirjallisuuden tunnilta. Tätä tarinaa pidetään ensimmäisenä vampyyritarinana. Ensimmäisenä siinä genressä, jossa vampyyri on puoleensa vetävä herrasmies, joka viettelee viattomia neitoja ja nuoria miehiä. Teos on syntynyt tarinatuokioista, johon osallistuivat mm. Mary Shelley ja Lordi Byron. Kirjaa pidettiinkin pitkään Byronin kirjoittamana.

Juoni ei ole kovin ihmeellinen, mutta kerronta on vanhanaikaisen kaunista. Lontoon seurapiireihin saapuu salaperäinen mies, joka on jotenkin ulkopuolinen. Kaikki tietysti haluavat häneen tutustua. Samoihin aikoihin piireihin liittyy myös ihanteellinen nuori mies. Salaperäinen herrasmies ottaa nuorukaisen mukaansa matkalle. Matkalle nuori mies huomaa omituisuuksia herran käytöksessä. Tämä tuhoaa mielellään kunnolliset, mutta hairahtuneet ihmiset. Konnia ja pelureita hän suosii. Lopulta nuori mies päättää erota kyseisen herran seurasta. Hän matka Kreikan saaristoon, ja tutustuu ihastuttavaan tyttöön. No vamppyyrihan ilmestyy paikalle, tappaa tytön .

Vamppyyrikin sairastuu, ja "kuolee". Nuori mies vannoo pitävänsä kyseisen hahmon julmat teot salassa vuoden verran. Nuori mies matkaa takaisin kotiin. Aluksi kotona on kaikki hyvin, vaikka matkan tapahtumat miestä vaivaavatkin. Eräillä kutsuilla nuori mies kuitenkin kauhukseen tapaa jälleen vampyyrin, joka muistuttaa hänen antamastaan valasta vaieta. Nuori mies sairastuu, ja joutuu vuoteen omaksi. Vuosi alkaa olla lopussa, ja nuori mies toipuu. Kauhukseen hän kuitenkin saa selville, että hänen sisarensa on menossa naimisiin. Sulhanen on tietysti tämä kauhea olento. Nuori mies yrittää estää häät, siinä onnistumatta. Hän kuolee, mutta ehtii kertoa vampyyrin salaisuuden. Tästä ei kuitenkaan ole enää hyötyä myös sisko on jo joutunut vampyyrin uhriksi.

Ajalleen tyypillistä, hyvin pateettista kerrontaa on tässä kirjassa. Samoin teksti on kuvailevaa ja hieman koukeroista. Saman tyyppistä kuin aikalaisensa Mary Shelleyn. Ihan "hauska" pieni kirja ajalta jolloin vampyyrit olivat vampyyreita, eivätkä teini-idoleita.

Susku antaa kirjalle ****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti